BOOK REVIEWS: Ulrich H. J. Körtner: „A betegápolás etikája” (SzIK – Debreceni Szociáletikai Intézet Kiadványai 9) Kolozsvár – Debrecen, Kolozsvári Egyetemi Kiadó – DRHE Szociáletikai Intézet, 2021 (289 oldal), ISBN: 978–606–37–1046–9, ISSN 1785–6027, IS - FAZAKAS, Sándor (Studia Universitatis Babes-Bolyai Theologia Reformata Transylvanica, 2022)
2012 márciusában két pirosfedelű könyvet adott át nekem Ulrich Körtner kollegám, mikor egy etikai szakbizottsági ülés során Bécsben találkoztunk. Meglepetésemre az ő neve állt a román nyelvű kötet borítóján, s rajta a cím: Curs fundamental de etica îngrijirii (magyarul: A betegápolás etikája). Ulrich H.J. Körtner számos könyvét és közleményét ismerem (azokat is, amelyek már magyarul megjelentek), de ez a kiadvány nekem is új volt, nemrég jöhetett ki a nyomdából, a Német-Román Teológiai Könyvtár sorozat első köteteként. Ahogy belelapoztam, azonnal láttam: megérne egy fordítást magyar nyelvre is – és tankönyv gyanánt kiválóan jól jönne a kolozsvári és debreceni alkalmazott teológiai képzés mesterszakos hallgatói számára, de hasznos lenne minden, az egyház szociális-diakóniai szolgálata iránt elkötelezett és abban részt vevő munkatárs képzése vagy továbbképzése számára is. A fordítás körülményeire még visszatérek – de lássuk előbb, ki a szerző? És hova tartozik a betegápolás etikája az etikai koncepciók összefüggésében? Hogyan is állt elő a fordítás?