Prof. ThDr. PhDr. Visky Sándor Béla méltatása hatvanadik születésnapján - NAGY, Alpár Csaba (Studia Universitatis Babes-Bolyai Theologia Reformata Transylvanica, 2021)
Nehéz feladat olyan kaliberű szellemi nagyságot méltatni, mint Visky Sándor Béla teológiai professzor. Talán ahhoz hasonlítható, mint amikor a közlegény akarja leírni a győzelem után, milyen nagyszerű stratéga volt a generális, és melyik lépése mennyire volt értékes a csatában, vagy mennyire nem. Mert Visky Sándor Béla egész eddigi életműve nyeremény a javából. Nyeremény a magyar teológia számára, hisz Kárpát-medence-szerte hasonló munkákat nem találni; nyeremény a 21. századi re-formátusok – és nem csak reformátusok – számára, mert égető kérdéseinkre igyekszik régen áhított válaszokat adni. És sikerül is ez a válaszadás, még akkor is, ha a válaszok nem egyértelműek, árnyaltak, és több kell az elfogadásukhoz, mint pusztán kognitív, racionális megismerésük és megértésük. Ez a több – a Lélek többlete – teszi igazán nye-reménnyé ezt az életművet. Az, hogy a szerző vele – mondhatjuk így is – „feltalálta a spanyolviaszt”, mint például a pneumatikus teodiceát, vagy más néven gyakorlati teo-diceát.