BOOK REVIEW: Fazakas Sándor – Kovács Krisztián (szerk.): „«Mielőtt megformáltalak az anyaméhben...». Az élet kezdetén felmerülő döntések keresztyén etikai megközelítése” (Szociáletikai Intézet kiadványai /SzIK 8.), Kiadja a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Szociáletikai Intézete, Debrecen, 2020, ISBN 978–615–5853–32–6, 336. old. - PÜSÖK, Sarolta (Studia Universitatis Babes-Bolyai Theologia Reformata Transylvanica, 2022)
A fenti kötet hiánypótló a magyar nyelvű protestáns bioetikai szakirodalomban. Az ehhez fogható átfogó mű ezúttal nem érdektelenség vagy az erre vonatkozó kutatói munka elmaradása miatt hiányzik a könyvespolcokról, hanem a dolgok természetéből következik. Egyfelől az orvostudomány olyan lendületesen fejlődött az utóbbi évtizedekben, és annyi új etikai kérdéssel szembesített, hogy alig zárul le a felmerülő etikai kérdések megválaszolásának folyamata, helyében máris újabb feladványok várnak körültekintő megoldásra. Másfelől a környező világunk is folyamatosan változik, és az etikai kérdések megválaszolása olyan összetett feladattá vált, amelyet hatékonyan csakis sokrétű összefogás révén lehet megvalósítani, amilyen a kötetben foglalt alapdokumentum megszövegezésének hátterét biztosította.A protestáns egyházak önmeghatározása nem teszi kötelezővé, sőt szükségessé sem, egy önmaga felett álló döntéshozó testület irányelveinek követését. Közös nagy kérdések megválaszolása végett azonban több olyan egyházközi testület is létezik, amely az egyes egyháztestek képviselőinek, szakértőinek bevonásával közös határozatokat készít elő, vagy olyan segédanyagokat dolgoz ki, amelyeket az egyes egyházak továbbgondolhatnak.