Park, Benjamin E.: American Zion. A New History of Mormonism. Liveright Publishing Corporation, New York, New York City, USA, 2024 - CSŰRÖS, András (Studia Universitatis Babes-Bolyai Theologia Reformata Transylvanica, 2026)
Figyelmemet az American Society of Church History Associaton keltette fel, amely nemrégiben a hónap könyvének választotta Benjamin E. Park legújabb munkáját. Korábban az amerikai függetlenségi háborút követő nacionalizmusról, majd a mormon történelem egyik epizódjáról, a Nauvoo Királyságról írt könyvet. A magyar olvasók számára nem annyira elsődleges kutatási terület a mormonok története. A 742 végjegyzettel, levéltári kutatásokkal gazdag irodalom az Újvilág 19–20. századi történelmének egy sajátságos részét mutatja be. A történet Joseph Smith állítólagos látomásától vezet el Mitt Romney aktív utahi mormon 2012-es amerikai elnökjelölti kampányáig. A Cambridge-ben doktorált Benjamin E. Park maga is tagja az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának, és nem is rejti véka alá szimpátiáját, hiszen nemcsak egyházának, hanem egyben saját őseinek történetéről van szó. Az elején historiográfiai áttekintést nyújt, amiben rögtön kiderül, hogy vannak bizonyos zavaró tényezők a hiteles történetírás kapcsán, melyeknek gyökerei a mormon teológiában keresendők. A mormonok ugyanis a folyamatos kinyilatkoztatásban hisznek, elnökük próféta és Isten kijelentésének tolmácsa. A mormon egyház történelme számukra a szentek története. Így a hibák tárgyalását vagy a kritikus hangok megszólalását jobban elkerülik, mint a protestáns vagy akár katolikus egyháztörténészek.