Playford, Richard – Bullivant, Stephen – Siefert, Janet: God and Astrobiologhy. Cambridge University Press, Cambridge, UK, 2024 - CSŰRÖS, András (Studia Universitatis Babes-Bolyai Theologia Reformata Transylvanica, 2026)
A sci-fik permanens szárnyalásával teremtődött meg az exoteológia, ami fiktív kérdésekre adott fiktív válaszokkal gondolkoztat el minket. Ahogyan a sci-fi irodalom is elsősorban saját életünkkel kapcsolatban ad inspiráció, tart görbe tükröt elénk, úgy az exoteológia is arra ösztökél, hogy újragondoljunk bizonyos dolgokat. „Inkább azért vizsgáljuk ezeket a kérdéseket, hogy tisztázzuk teológiai és filozófiai gondolkodásunkat, amelyek végső soron mind arra irányulnak, hogy megértsük önmagunkat és helyünket az univerzumban, függetlenül attól, hogy egyedül vagyunk-e vagy sem.”[1] Erre a furcsa utazásra hív minket a többszerzős, rövid értekezés.[2] A tanulmány nemrég jelent meg a Cambridge-i Egyetem gondozásában, méghozzá az Isten körüli problematikák sorozatban. A 65 oldalas, online is elérhető füzet azzal vet számot, hogy egy asztrobiológiai felfedezés esetén milyen változások érintenék a vallásokat, vallásos embereket. E tanulmány röviden, de mégis végigtekinti az Isten és az asztrobiológia problémáit. A tanulmány hat részből áll. [1] Eredetiben: “Rather, we explore these questions in order to clarify our theological and philosophical thinking which, in turn, are both ultimately attempts to understand ourselves and our place in the universe, whether or not we are alone” (55. o.). [2] Ingyenesen hozzáférhető itt: https://www.cambridge.org/core/elements/god-and-astrobiology/ 12C27550D6A23AAB37F4459A557CDF79 (utolsó megtekintés dátuma: 2026.03.02).