D. Dr. Gálfy Zoltán (Mezőbánd, 1924. október 6. – Kolozsvár 2013. október 15.) - LUKÁCS, Olga (Studia Universitatis Babes-Bolyai Theologia Reformata Transylvanica, 2025)
Néhány életrajzi adattal kezdem a sokunk által szeretett és nagyra becsült mentorunk, D. Dr. Gálfy Zoltán teológiai professzor méltatását. Élete végéig büszkén vallotta származását és születési helyét, Mezőbándot, ahol 1924. október 6-án látta meg a napvilágot. Ő maga is úgy vélte, hogy már a születési dátuma is a történészi hivatásra predestinálta, amelynek családi tradíciója volt. A 96 évet megélt nagymamája mesélte, hogy a dédapját is 1849. október 6-án végezték ki Marosvásárhelyen, és benne látja az apja örökségét. Kisnemesi, vitézi család volt a Gálfy, és ő mindvégig büszke volt a család címerére, amelyet az íróasztala fölé helyezett.