Előszó a Pasztorálpszichológiai Szakkonferencia anyagához - GORBAI, Gabriella; KOVÁCS, Szabolcs; PÜSÖK, Sarolta (Studia Universitatis Babes-Bolyai Theologia Reformata Transylvanica, 2023)
A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karán az Alkalmazott Teológia Mesteri képzés során valláspedagógusok, lelkészek, segítő foglalkozású szakemberek nyernek bevezetést egy kétéves program keretében a pasztorálpszichológia alapjaiba. A 2004–2005-ös tanévben beindított és azóta folyamatosan működő mesterképzést elvégző diákok száma ebben az évben meghaladta a kétszázat. A végzettek körében gyakran kifejezett igény fogalmazódott meg: létrehozni egy szakmai fórumot, ahol az érdeklődő és hasonló szakterületen munkálkodó szakemberek találkozhatnak, tapasztalatot cserélhetnek, szakismeretüket felfrissíthetik.