BOOK REVIEW: COSMIN COSMUŢA, ‟VICARIATUL ORTODOX ROMÂN ALBA IULIA”, 1940-1945, ED. PRESA UNIVERSITARĂ CLUJEANĂ, CLUJ-NAPOCA, 2014, 374 p. - BUT-CĂPUȘAN, Dacian BUT-CĂPUȘAN (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Orthodoxa, 2015)
Sub egida prestigioasei edituri Presa Universitară Clujeană, a fost publicată teza de doctorat a Pr. asist. univ. dr. Cosmin Cosmuța, elaborată sub competenta îndrumare a Pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru, susținută în anul 2013, intitulată: Vicariatul Ortodox Român Alba Iulia 1940-1945. Lucrarea cuprinde opt capitole, precedate de Cuvântul înainte semnat de către coordonatorul științific. Primul capitol, Introducere prezintă stadiul cercetărilor și bibliografia temei, motivația alegerii ei – necesitatea acoperirii unui gol în istoria Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului și metodele de lucru: descriptivă, cronologică, analitică, sintetică. Capitolul al II-lea: Înființarea Vicariatului și primele luni de funcționare expune probleme legate de recunoașterea acestei structuri bisericești, subordonarea canonică față de Episcopia Clujului, componență (protopopiate, parohii), sediu și personal, în primele luni de existență. Consiliul Eparhial din Cluj a hotărât la 6 septembrie 1940, prin rezoluția nr. 5414, pentru menținerea unității duhovnicești și de jurisdicție a Eparhiei, înființarea Vicariatului de Alba Iulia care cuprindea 200 de parohii, rămase în partea de la sud a liniei de demarcație trasată prin dictatul de la Viena, multe ocupate de preoți refugiați din Basarabia, Transilvania de Nord și din 1944 și din Bucovina și Moldova.