THE PASCHAL DIMENSION OF THE FEAST OF EPIPHANY IN THE NOWADAYS BYZANTINE TRADITION / DIMENSIUNEA PASCALĂ A PRAZNICULUI EPIFANIEI ÎN TRADIȚIA BIZANTINĂ ACTUALĂ - BUTA, Petru (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Orthodoxa, 2015)
The Feast of the Baptism of Christ has always been celebrated pompously and with great solemnity, being one of the oldest Christian Feasts together with that of the Nativity, having a period of Forefeast and one of Afterfeast. In the period of Forefeast of the Epiphany, the religious hymns of these days emphasize firstly the continuity between the two Great Feasts, the Nativity and the Baptism of Christ, but especially they emphasize the intrinsic structural relationship of the Epiphany with the Resurrection of Christ. This is the reason why the Feast of the Epiphany needs a special attention, especially regarding the content of hymnography and ritual, for the engagement of the Church in this celebration will always have a catechetical importance as well as pastoral and missionary in the same time. Sărbătoarea Botezului Domnului a fost prăznuită întotdeauna cu mare pompă și solemnitate, alături de Nașterea Domnului constituindu-se ca una dintre cele mai vechi sărbători creștine, cu o perioadă de Înainteprăznuire și una de după-prăznuire. În perioada de Înainteprăznuire a Epifaniei, imnele bisericești ale acestor zile atrag în primul rând atenția asupra continuității dintre cele două mari praznice, Nașterea Domnului și Botezul Domnului dar în mod special se pune în lumină legătura structurală și intrinsecă a Praznicului Bobotezei cu Praznicul Învierii Domnului. Acesta este motivul pentru care Praznicul Epifaniei necesită o atenție aparte, mai ales în ceea ce privește conținutul imnografiei și al ritualului, pentru că implicarea Bisericii în această celebrare va avea întotdeauna și o importanță catehetică, pastorală și misionară în același timp