VISARION PUIU, THE FIRST ROMANIAN ORTHODOX METROPOLITAN IN PARIS / VISARION PUIU, PRIMUL MITROPOLIT ORTODOX ROMÂN LA PARIS - TANASĂ, Cristinel Ștefan (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Orthodoxa, 2015)
The case of metropolitan Visarion Puiu, the only bishop of the Romanian Orthodox Church who remained exiled after the Romanian territory was occupied by the Soviet troops in August 1944 and who was condemned to death in February 1946 and defrocked by the Holy Synod of the Romanian Orthodox Church in 1950, is still one of the most controversial topics of the recent Romanian church historiography. Having been studied fragmentarily and very few times thoroughly researched, his writings not edited or read according to his true contribution to the Romanian contemporary Theology, Visarion Puiu still represents a long debatable, yet little known figure. Cazul mitropolitului Visarion Puiu, singurul arhiereu al Bisericii Ortodoxe Române rămas în exil după ocuparea teritoriului României de trupele sovietice în august 1944, condamnat la moarte în februarie 1946 și caterisit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1950, este încă unul dintre cele mai controversate subiecte din istoriografia bisericească română recentă. Studiat fragmentar și de puține ori documentat, needitat și necitit la adevărata sa contribuție la teologia românească contemporană, Visarion Puiu reprezintă încă, un personaj mult discutat, dar puțin cunoscut.