THE EPISTEMOLOGICAL CRITERIA OF “EXISTENCE” IN THEOLOGY EXAMPLES FROM THE SCRIPTURES - BODEA, Marcel S. (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2015)
This article is primarily an approach to the theological argument from a philosophical and analytical perspective of language. Traditionally and historically, the ontological argument is a logical argument in demonstrating the existence of God. This article emphasizes, on the level of language, a version of theological argument based on mathematical rationality. The nucleus of this paper is given by the relationship between the ontological argument, mathematics and the problem of existence, with new discussions in analytical philosophy and analytical theology. Beyond strictly the “existence” of God, the paper also takes into account the existence of certain theological contents, certain theological attributes, starting not so much from logic, but mathematics. Also, a specific objective of this paper is a comparative presentation of two epistemological problems from the points of view of science and theology: “the epistemological criteria of existence”. REZUMAT: Criteriile epistemologice ale „existenţei” în teologie. Exemple din Scriptură. Acest articol este în primul rând o analiză a argumentului teologic din perspectiva filosofică şi analitică a limbajului. În mod tradiţional şi istoric argumentul ontologic este un argument logic în demonstraţia existenţei lui Dumnezeu. Acest articol subliniază, la nivelul limbajului, o versiune a argumentaţiei teologice, bazată pe raţionamentul matematic. Nucleul articolului este dat de relaţia dintre argumentaţia ontologică, matematică şi problema existenţei, cu noi discuţii în filosofia analitică şi în teologia analitică. Dincolo de „existenţa” strictă a lui Dumnezeu, articolul ia în considerare şi existenţa anumitor conţinuturi teologice, a anumitor atribute teologice, începând nu atât de la logică, cât de la matematică. De asemenea, un obiectiv specific al acestui articol este prezentarea comparativă a două probleme epistemologice din punctul de vedere al ştiinţei şi teologiei: „criteriile epistemologice ale existenţei”. Cuvinte cheie: teologie analitică; argument ontologic; existența ca atribut; criterii de existență; evidență empirică; rațiune; credință; adevăr; sens științific; sens teologic