LA BEATIFICAZIONE DEI SETTE VESCOVI GRECO-CATTOLICI DELLA ROMANIA: SPECIFICITÀ DELLA CAUSA E LA METODOLOGIA DELLA ‟POSITIO SUPER MARTYRIO” - MAN, Vasile (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2022)
Beatification of the seven Greek Catholic Bishops of Romania: the specifics of the case and the methodology for Positio super martyrio. The cause of the beatification of the seven Greek Catholic bishops and the two-volume drafting of the Positio super martyrium, which demonstrated their free and voluntary acceptance of martyrdom by them, had some specific aspects that required the an appropriate methodology for organizing archival documents. (Summarium Documentorum), oral testimonies (Summarium Testium) and writing the text, so that the Congregation for the Causes of Saints can aquire a moral certainty about their devotion to the Catholic faith and acceptance of persecution in the Christian hope of victory in Christ. The specific aspects of the case are given by the fact that the persecution against the Greek Catholic bishops is included in the hatred of the faith (odium fidei) manifested as a project of suppresion of the Greek Catholic Church as a whole, and the Way of the Cross the whole church went through includes personal martyrdom of the seven bishops, which imposed its own methodology for Positio so that the singular martyrdom path is inserted in the general context of the persecution of the Church. Beatificarea celor șapte Episcopi greco-catolici din România: specificul cauzei și metodologia pentru Positio super martyrio. Cauza de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici și redactarea în două volume a Positio super martyrium care demonstrează acceptarea liberă și voluntară a martiriului lor, au prezentat câteva aspecte specifice care au necesitat alegerea unei metodologii adecvate în ceea ce privește organizarea documentelor de arhivă (Summarium Documentorum), a mărturiilor orale (Summarium Testium) și a redactării textului, astfel încât Dicasterul pentru Cauzele Sfinților să poată ajunge la acea certitudine morală cu privire la fidelitatea episcopilor față de credința catolică și acceptarea persecuției lor în speranța creștină a victoriei în Cristos. Aspectele specifice ale cauzei constau în faptul că persecuția episcopilor greco-catolici a avut loc în ura față de credința (odium fidei), ură manifestată ca un proiect de lichidare a Bisericii Greco-Catolice în ansamblul ei, iar Calea Crucii (Via Crucis) parcursă de întreaga Biserică include martiriul personal al celor șapte episcopi; acest fapt a impus o metodologie specială pentru Positio, astfel încât calea martirului personal să fie inserată în contextul general al persecuției Bisericii. Cuvinte-cheie: cauza de beatificare a episcopilor greco-catolici, aspectele specifice ale cauzei, Positio, argumentul martiriului, persecuția bisericii, metodologia pentru Positio, arhive.