THE MEANING OF THE PHRASE “THE SIXTH COMMANDMENT OF THE DECALOGUE” IN CANON 1395 OF THE 1983 CODE OF CANON LAW - GIURGI, Eduard (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2022)
Il significato dell’espressione sesto comandamento del Decalogo nel canone 1395 del Codice di Diritto Canonico del 1983. Questo saggio si propone di spiegare il significato dell’espressione sesto comandamento del Decalogo che si trova nel canone 1395 del Codice di Diritto Canonico del 1983. Per perseguire questo obiettivo, il saggio inizia spiegando innanzitutto come la tradizione canonica intendeva questa frase prima della promulgazione del Codice di diritto canonico del 1917. Durante questo periodo, l’espressione è stata usata come circonlocuzione per descrivere vari reati sessuali, come l’adulterio, lo stupro, il concubinato, l’incesto, i rapporti sessuali tra persone dello stesso sesso, il rapporto anale tra un uomo e una donna, la masturbazione, la bestialità e così via. Il saggio spiega poi come la frase è stata intesa nel Codice di Diritto Canonico del 1917. All’epoca, l’espressione significava rapporti sessuali con minori di sedici anni, ma includeva anche l’adulterio, lo stupro, la bestialità, la sodomia, la prostituzione e l’incesto. L’espressione è stata usata anche come circonlocuzione per descrivere vari reati sessuali non espressamente menzionati nel canone 2359. Dopo questa presentazione, il saggio spiega brevemente come la Congregazione del Sant’Uffizio ha affrontato questa frase. È interessante sapere che il termine crimen pessimum era usato come circonlocuzione per descrivere i crimini contro il sesto comandamento del Decalogo. Infine, il saggio spiega il significato di questa frase alla luce del canone 1395 del Codice di Diritto Canonico del 1983. Ci sono commentatori del canone che offrono qualche spiegazione per questa frase, mentre altri la usano senza alcuna spiegazione. L’espressione, secondo l’autore del saggio, è una circonlocuzione per descrivere alcuni reati sessuali, che non sono espressamente menzionati in questo canone. REZUMAT: Înțelesul frazei „porunca a șasea a Decalogului” din canonul 1395 din Codul de Drept Canonic din 1983. Acest eseu își propune să explice semnificația expresiei porunca a șasea a Decalogului, așa cum se găsește în canonul 1395 din Codul de Drept Canonic din 1983. Pentru a urmări acest obiectiv, eseul începe prin a explica mai întâi cum înțelegea tradiția canonică această frază înainte de promulgarea Codului de Drept Canonic din 1917. În această perioadă, această frază a fost folosită ca o circumlocuțiune pentru a descrie delicte sexuale variate, cum ar fi adulterul, violul, concubinajul, incestul, relații sexuale între persoane de același sex, relații sexuale anale între un bărbat și o femeie, masturbarea, bestialitatea și așa mai departe. Apoi, eseul explică modul în care fraza a fost înțeleasă în Codul de Drept Canonic din 1917. În această perioadă, sintagma însemna relații sexuale cu minori sub vârsta de șaisprezece ani, dar includea și adulterul, violul, bestialitatea, sodomia, prostituția și incestul. De asemenea, sintagma a fost folosită ca o circumlocuțiune pentru a descrie delicte sexuale variate, care nu erau menționate în mod expres în canonul 2359. După, această prezentare, eseul explică pe scurt modul în care Congregația Sfântului Oficiu a abordat această sintagmă. Este destul de interesant să aflăm că termenii crimen pessimum erau folosiți ca o circumlocuțiune pentru a descrie delicte împotriva poruncii a șasea a Decalogului. În cele din urmă, eseul explică semnificația acestei fraze în lumina canonului 1395 din Codul de drept canonic din 1983. Există comentatori canonici ai acestui canon, care oferă o anumită explicație pentru această frază, în timp ce alții o folosesc fără nicio explicație. Expresia, în opinia autorului eseului, este o circumlocuțiune pentru a descrie alte delicte sexuale, care nu sunt menționate în mod expres în acest canon. Cuvinte-cheie: delict, poruncă, Decalog, canon, cleric, cod, lege, concubinaj, abuz, tradiție.