ELEMENTI ESCATOLOGICI PRESENTI NEL RITO BIZANTINO DELLE ESEQUIE - RUS, Aurel (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2017)
In this research - Eschatological elements present in the byzantine funeral rite - I had in mind, using the liturgical texts, to highlight the basic aspects of eschatology from the byzantine rite of burial and to identify the main eschatological elements. Therefore I noticed with due attention the main eschatological themes which the burial text proposes, such as: Death, Eternal life (Heaven), Hell, Parousia and the Advent. The red line of the article is the intention of rediscovering the wealth of the liturgical expressions which illustrates the central aspects of the eschatological reality, deep and contemplative expressions whereby the byzantine rite of funeral describes moments of pain, death and hope of eternal life. În acest studiu - Elemente escatologice prezente în ritul bizantin al înmormântării - mi-am propus, cu ajutorul textelor liturgice, să evidenţiez aspectele fundamentale ale escatologiei prezente în ritualul bizantin al înmormântării şi să identific elementele escatologice principale. Aşadar, mi-am oprit atenţia asupra principalelor teme escatologice pe care textul înmormântării le propune, şi anume: Moartea, Fericirea veşnică (Raiul), Iadul, Parusia şi Judecata. Firul central al articolului este intenţia de a redescoperi bogăţia expresiilor liturgice ce pun în lumină aspectele esenţiale ale realităţii escatologice, expresii profunde şi existenţiale prin care oficiul bizantin al înmormântării descrie momente de durere, de moarte şi de speranţă a vieţii veşnice. Cuvinte-cheie: Biserică, teologie, eshatologie, înmormântare, ritul-bizantin, moarte, Rai, Iad, parusia, veşnicie