LA GUÉRISON D’UN PARALYTIQUE : VULNÉRABILITÉ, ACCÈS AUX SOINS, RÉSILIENCE. ANALOGIE THÉOLOGIE-MÉDECINE - SĂPLĂCAN, Călin (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2016)
Healing a Paralyzed Man: Vulnerability, Access to Health Care, Resilience. Theology - Medicine Analogy. The use of analogy in Mathematics and Philosophy can be a reference by the way in which Theology can inform Medicine at the level of some concepts like vulnerability, access to health care and resilience. The legitimacy of this analogy should be subjected to a serious analytical exam in order to avoid confusions. REZUMAT: Vindecarea unui paralitic: vulnerabilitate, acces la îngrijiri, rezilienţă. În ce măsură ar putea analogia dintre teologie şi medicină să clarifice anumite concepte precum vulnerabilitatea, accesul la îngrijiri şi rezilienţa? Pentru a răspunde la această întrebare propunem: o descriere a analogiei din dorinţa de a înţelege; o examinare analitică riguroasă menită a evita confuziile; un studiu de caz, pornind de la textele despre vindecarea unui paralitic. Cuvinte cheie: analogie, paralizie, vulnerabilitate, acces la îngrijire, rezilienţă