IL SIGNIFICATO ECCLESIOLOGICO E CANONICO DELLA DIVINA LITURGIA CON LA BEATIFICAZIONE DEI 7 VESCOVI GRECO-CATTOLICI MARTIRI, PRESIEDUTA DAL SANTO PADRE FRANCESCO A BLAJ IN ROMANIA IL 2 GIUGNO 2019 - SALACHAS, Dimitrios (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2022)
The study The ecclesiological and canonical significance of the Holy Beatification Liturgy of the 7 Greek Catholic Martyrs Bishops, presided by the Holy Father Francis in Blaj, Romania, on 2 June 2019, analyzes the multiple meanings of the historical event in Blaj, which reflects in the ecclesiological, canonical, liturgical and ecumenical areas. Starting from this event, the author reiterates the mission of the Eastern Catholic Churches in the world today, commencing with the adherence to the biblical truth of Petrin Primacy and concluding with the attitudes of forgiveness and collegiality in the relationships between churches. REZUMAT: Studiul Semnificația ecleziologică și canonică a Sfintei Liturghii de beatificare a celor 7 Episcopi Greco-Catolici Martiri, prezidată de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, în România, la 2 iunie 2019, analizează multiplele semnificații ale evenimentului istoric de la Blaj, care se reflectă în sfera ecleziologică, canonică, liturgică și ecumenică. Pornind de la acest eveniment, autorul reiterează misiunea Bisericilor Orientale Catolice în lumea de astăzi, plecând de la adeziunea la adevărul biblic al Primatului Petrin și încheind cu atitudinile de iertare și colegialitate în relațiile dintre Biserici. Cuvinte-cheie: Papa Francisc, Blaj, Biserici Catolice Orientale, beatificare, ecumenism, drept canonic.