DIVINA LITURGIA BIZANTINA PRESIEDUTA DAL SANTO PADRE A BLAJ IL 2 GIUGNO 2019. SIGNIFICATO LITURGICO - NIN, Manuel (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2022)
The study Divine Liturgy Byzantine presided by the Holy Father in Blaj, on June 2, 2019. Liturgical significance proposes the event analyzed as a precise model of Eucharistic concelebration involving different officials of different rites. In the present case, Holy Liturgy was presided by the Holy Father Pope Francis, celebrated by the Major Archbishop of the Greek Catholic Church in Romania and concelebrated by other Eastern Catholic Bishops - Byzantine, Maronites - but also by Latins Bishops, present at Blaj. REZUMAT: Studiul Dumnezeiasca Liturghie bizantină prezidată de Sfântul Părinte la Blaj, la 2 iunie 2019. Semnificația liturgică, propune o analiză a momentului care este văzut ca un model precis de concelebrare euharistică ce implică clerici din diferite rituri. În cazul de față, Dumnezeiasca Liturghie a fost prezidată de Sfântul Părinte Papa Francisc, celebrată de Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România și concelebrată de alți episcopi orientali catolici - bizantini, maroniți - dar și de episcopi latini, prezenți la Blaj. Cuvinte-cheie: Liturghie Bizantină, Biserici Orientale Catolice, Papa Francisc, Celebrare liturgică, România.