BORN OF THE PIERCED SIDE. OBSERVATIONS ON THE ICONOGRAPHIC THEME OF ‟CHRIST THE VINE” IN A ROMANIAN ICON OF THE XIXTH CENTURY - GOŢIA, Ioan (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2022)
Né du côté percé. Observations sur le thème iconographique du Christ la Vigne dans une icône roumaine du XIXe siècle. En prenant comme point de départ la représentation du thème iconographique du Christ la Vigne dans une icône roumaine du XIXe siècle provenant de Șercaia (Transylvanie), la présente étude explore les origines de la représentation du motif de la vigne lié à la figure du Christ dans l’iconographie chrétienne primitive, les références bibliques et patristiques les plus significatives, la nouveauté de l’utilisation du motif du Christ la Vigne dans l’iconographie médiévale occidentale et dans les périodes ultérieures, pour ensuite se concentrer sur l’analyse de la spécificité de l’icône roumaine considérée ici. Synthèse iconographique et liturgique d’un sujet d’art dévotionnel occidental, accepté dans la sphère roumaine dès la seconde moitié du XVIIe siècle par la médiation de l’iconographie baroque ukrainienne, l’icône reflète l’inculturation du thème eucharistique du Christ la Vigne dans la spiritualité orientale roumaine. Născuți din coasta străpunsă. Observații asupra temei Cristos Vița de Vie pornind de la o icoană românească pe sticlă de secol XIX. Având ca punct de plecare reprezentarea iconografică a temei Cristos Vița de Vie într-o icoană românească de secol XIX din satul transilvănean Șercaia (Făgăraș), acest studiu cercetează originile reprezentării motivului iconografic al viței de vie asociat cu reprezentarea figurii lui Isus Cristos în prima iconografie creștină, apoi cele mai semnificative trimiteri biblice și patristice, precum și inovațiile în reprezentarea motivului iconografic Cristos Vița de Vie în iconografia medievală timpurie și în perioada succesivă, pentru a stărui apoi asupra analizei detaliate a specificității reprezentării iconografice în icoana din Șercaia. Icoana se dovedește a fi o sinteză iconografică și liturgică a unei teme iconografice prezente în arta devoțională occidentală, temă pătrunsă în mediul românesc deja din a doua jumătate a secolului al XVII-lea prin mijlocirea iconografiei baroce ucrainene. Varianta românească nu transpune repetitiv interpretarea iconografică a artei apusene, ci exprimă o adevărată inculturare în mediul cultural românesc a temei euharistice a lui Cristos Vița de Vie, filtrată prin specificul spiritualității orientale românești. Cuvinte-cheie: Cristos Vița de Vie, Om al durerilor, iconografia paleocreștină, iconografia românească de secol XIX, inculturare iconografică.