LE RISORSE PRESOCRATICHE DI UN CONCETTO ANTROPOLOGICO DI MASSIMO IL CONFESSORE: γνώμη - TUȚU, Claudiu George (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2018)
The Pre-Socratic Roots of an Anthropological Concept of Maximus the Confessor: γνώμη. The theological anthropology of Saint Maximus the Confessor is closely related to his christological thinking. A thorough understanding of the mystery of Christ’s human nature helps Saint Maximus unveil the idea that every human will is partly similar and partly different from the will of the Son of God. The fundamental difference between the human will, actualised in all human being, and human-God’s will resides exactly in its gnomic dimension. It is important, therefore, that we should seek St. Maximus’ philosophical, biblical and patristic sources, especially if we wish to better understand the gnomic dimension of the human existence. Consequently, the aim of the research hereunder is to explore the pre-socratic world of philosophy, strictly highlighting the concept of gnome, within all pre-socratic works/texts we have got so far. Resursele presocratice ale unui concept antropologic al Sfântului Maxim Mărturisitorul: γνώμη. Antropologia teologică a Sf. Maxim Mărturisitorul se află într-un profund raport de interdependență cu gândirea sa cristologică. O adâncă înțelegere a misterului naturii umane a lui Hristos vine în sprijinul ideii că voința fiecărui om este în parte asemănătoare și în parte diferită de voința Fiului lui Dumnezeu. Diferența radicală dintre voința umană, așa cum este prezentă în fiecare om, și voința umană a lui Dumnezeu constă tocmai în dimensiunea gnomică. Din acest motiv considerăm ca fiind importantă analiza izvoarelor filosofice, biblice și patristice ale lui Maxim, dorind astfel să înțelegem specificitatea dimensiunii gnomice a oricărei existențe umane. În ceea ce privește textul de mai jos, vor fi explorate textele pre-socratice, încercând să evidențiem sensurile conceptului de gnome în toate fragmentele presocratice ajunse pana în zilele noastre. Cuvinte-cheie: Sf. Maxim Mărturisitorul, voința umană, voința umană a lui Isus Hristos, voință gnomică, cristologie, antropologie, filosofie presocratică, gnome.