LA CONFIGURAZIONE DEL PRESBITERO A CRISTO - CAPO, PASTORE E SPOSO DELLA CHIESA - POLIERO, Rugerro (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2018)
The Configuration of Priesthood after Christ – Head, Shepherd and Spouse of the Church. The purpose of the present paper is to fathom the mystery of the priest’s identity in relation with Christ (Christological horizon) and with the Church (ecclesiological horizon). The main perspective is that of the unifying conformation of the priest with the priesthood of Christ, through the work of the Holy Spirit, by the intermediary of the Holy Ordination. In the same unique connection of the ordained minister with Jesus Christ his identity is inscribed and rediscovers itself in connection to the Church. The present study delineates the main characteristics of the priest as sacramental representation of the Head of the ecclesial body, as extension of the Great Shepherd of the flock, and as transparency of the heavenly Spouse, since he ontologically partakes to Christ’s status as leader, shepherd, and spouse of the Church. Configurația preoției după Christos – cap, păstor și soț al Bisericii. Studiul de față își propune să sondeze misterul identității preotului plecând de la raportul acestuia cu Hristos (orizontul cristologic) și cu Biserica (orizontul eclesiologic). Perspectiva fundamentală este aceea a conformării unificatoare a preotului cu Hristos - preotul cel veșnic - prin lucrarea Spiritului Sfânt prin intermediul Tainei Hirotonirii. În legătura unică a preotului cu Isus Hristos este înscrisă și se descoperă identitatea acestuia raportată la Biserică. Astfel, studiul trasează caracteristicile fundamentale ale preotului prezentându-l pe acesta ca fiind o re-prezentare sacramentală a Capului corpului eclesial, ca prelungire a Marelui Păstor al turmei și ca transparență a Mirelui ceresc, deoarece sacerdotul creștin este ontologic participant la conducerea, păstorirea și nupțialitatea lui Hristos față de Biserică. Cuvinte-cheie: conformare, identificare, hirotonire, preoție, in persona Christi, păstor, cap, mire, celibat.