IL SATANISMO: SFIDA PER LA PASTORALE GIOVANILE - CIOBA, Anton Vasile (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2019)
Satanism – a challenge for the pastoral of the youth. This study is a consequence of a reality present in the life and activity of the youth, who often become subjects to the occult world. Satanism and the other pseudo-religious sects are dangerous not only for the young people who belong to them but also for their family, for the Church and, of course, for the society. The Church has to react to these challenges and offer adequate solutions for those implied. Satanism is well known and seriously addressed in different ecclesiastic media and not only. The Church has a lot of pastoral resources under the form of different directives and proposals of pastoral action directed towards a concrete accompanying for those who are already in this trap and also in order to avoid the dangers that come from satanism. Satanismul – provocare pentru pastorația tineretului. Acest studiu pornește de la o realitate existentă în viața și activitatea tinerilor, deveniți adesea subiecți ai lumii oculte. Satanismul și celelalte secte pseudo-religioase sunt periculoase în primul rând pentru tinerii care aderă la ele dar apoi reprezintă o problemă nu lipsită de importanță pentru familie, pentru biserică și, desigur, pentru societate. La aceste provocări, biserica trebuie să reacționeze și să dea soluții adecvate celor în cauză. În diferite ambiente ecleziale și nu numai, satanismul este cunoscut și tratat cu seriozitate. Biserica deține o serie de resurse pastorale materializate în diferite directive și propuneri de acțiune pastorală îndreptate spre o însoțire concretă a celor care se găsesc deja în această capcană dar și în vederea evitării pericolelor care vin din partea satanismului. Cuvinte-cheie: satanism, ocultism, religiozitate, pastorația tineretului, tineri, sataniști, secte religioase.