CREDENZE DEMONOLOGICHE NEL MONDO EBRAICO IN ETÀ MEDIEVALE E MODERNA - CASTALDINI, Alberto (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Theologia Catholica, 2019)
Demonological beliefs in the Jewish world during Medieval and Modern ages. The article illustrates the Jewish beliefs about demons and the related exorcism practices. These beliefs were closely concerned with the concept of transmigration of souls. In fact, in the Jewish traditional culture, a living person may be possessed by wandering souls. Kabbalistic texts and the rabbinical discussion in the Talmud represent two main relevant sources for the study of demonological beliefs in Judaism. In the 16th century, Safed, in Galilee, was a center of great importance in diffusing these beliefs. Moreover, Jewish mentality, like the Christian one, was included by the main currents of thought inside a process of demonization that characterized the monotheistic religions between the 16th and the beginning of the 17th century. Credințe demonologice în lumea ebraică în perioada medievală și modernă. Articolul ilustrează convingerile evreilor despre demoni și practicile de exorcizare aferente. Aceste credințe erau strâns legate de conceptul de transmigrare a sufletelor. De fapt, în cultura tradițională evreiască, o persoană în viață poate fi posedată de suflete rătăcitoare. Textele cabalistice și discuțiile rabinice din Talmud reprezintă două surse principale relevante pentru studiul credințelor demonologice în iudaism. Safed, în Galileea, a fost în secolul al XVI-lea un centru de mare importanță în difuzarea acestor credințe. Mai mult, mentalitatea evreiască, la fel ca cea creștină, a fost inclusă în principalele curente ale gândirii în cadrul unui proces de demonizare care a caracterizat religiile monoteiste între secolele XVI și începutul secolului al XVII-lea. Cuvinte-cheie: demonologie iudaică, posesie, exorcism, transmigrarea sufletelor, dybbuk, Talmud, Qabbalah, Midrash, Safed, Itzhaq Luria