OVERCOMING AUTHORSHIP AND THE END OF LIBERAL MEANING. TOWARD A WORLD-SYSTEMIC THEORY OF LITERARY PRODUCTION - CIOROGAR, Alex; SHAPIRO, Stephen (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2025)
Overcoming Authorship and the End of Liberal Meaning: Toward a World-Systemic Theory of Literary Production. We explore the transformations of authorship in the algorithmic age, investigating literary production from a world-systems perspective in the larger context of both posthumanism and computational regimes of meaning, questioning the interpretive methods grounded on semiotics and liberal theory. Lightly drawing on various theoretical frameworks, our intervention offers a swift but comprehensive and historicist framework for conceptually understanding authorship beyond the limits of both ethico-political autonomy and poststructuralist intertextuality. Our central concept—the overcoming of authorship—describes a trans-individual, oscillatory, and eco-technological configuration of authorship shaped by affective systems, platform dynamics, and epistemological shifts located well beyond the confines of postmodernism. REZUMAT. Depășirea autorului și sfârșitul sensului liberal: spre o teorie a producției literare din perspectiva analizei sistemelor-lume. Această lucrare examinează transformările auctorialității în epoca algoritmică, situând producția literară în cadrul analizei sistemelor-lume, dar și în raport cu postumanismul și regimurile computaționale ale semnificației. Punem sub semnul întrebării practicile interpretative liberale fundamentate pe semiotică argumentând necesitatea de a conceptualiza autorul atât dincolo de autonomia etico-politică, cât și de intertextualitatea poststructuralistă. Mobilizând, în mod selectiv, o serie de tradiții teoretice, intervenția noastră propune o lectură istoricistă asupra condițiilor în schimbare ale auctorialității. Centrală acestei lecturi este ideea de depășire a autorului: definim auctorialitatea ca o nouă formațiune trans-individuală, oscilantă și eco-tehnologică, produsă prin intermediul economiilor afective, a dinamicilor de platformă, dar și în urma transformărilor epistemologice ce depășesc granițele postmodernismului. Cuvinte-cheie: post-autor; sistem-lume; depășirea autorului; ecologii auctoriale; post-semiotic; post-roman. Article history: Received 15 June 2025; Revised 10 September 2025; Accepted 12 September 2025; Available online 24 September 2025; Available print 30 September 2025