REFLECTIONS ON USING CHATGPT TO GENERATE ESP MATERIALS. A CASE STUDY - CHIROBOCEA-TUDOR, Olivia (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2024)
Reflections on Using ChatGPT to Generate ESP materials. A Case Study. Although artificial intelligence (AI) and its use in language teaching is not new, its more recent configurations and the launch of ChatGPT in 2022 have sparked controversies, resumed discussions about potential apocalyptic consequences and spread fears of an imminent extinction of numerous professions, including teacher. This article endeavors an exploration of the previous research on the use of ChatGPT for language teaching in general, the benefits and limitations ascertained by others who have studied the phenomenon over the past year, since the launch of the chatbot, and their conclusions as to whether language teachers are indeed in danger of extinction. The main purpose of the article, however, is to ascertain certain aspects of ChatGPT’s use for ESP, namely whether it can generate relevant results that can actually help teachers save time in creating useful, comprehensive and interesting materials using specific terminology, especially from niche fields such as horticulture, for which ready-made materials or extensive glossaries may not be available or suitable for their students. A line of questioning was developed within a case study in order to build a corpus of responses that can be used to analyze its utility in generating useful ESP materials. The findings of the study support to a large extent those of previous researchers in terms of reserve towards the reliability of the information generated. However, it also offers options and ways in which adequate prompts can lead to useful teaching materials that are generated according to the teachers’ parameters and their students’ needs. REZUMAT. Reflecții asupra folosirii ChatGPT pentru generarea de materiale didactice pentru engleza pentru scopuri specifice. Studiu de caz. Chiar dacă inteligența artificială (IA) și folosirea ei în predarea unei limbi nu este o noutate, configurările ei recente și lansarea chatbot-ului ChatGPT în 2022 au dat naștere la controverse, au reaprins discuțiile despre posibile consecințe apocaliptice și au răspândit temeri legate de dispariția iminentă a numeroase profesii, inclusiv a celei de profesor. Acest articol explorează cercetările anterioare despre folosirea chatbot-ului ChatGPT pentru predarea limbilor în general, despre beneficiile și limitările constatate de alți cercetători care au studiat fenomenul pe parcursul anului care a trecut de la lansarea acestui chatbot, cât și concluzia lor în privința pericolului de dispariție a profesiei de profesor. Scopul principal al articolului este, de altfel, evaluarea anumitor aspecte ale utilizării chatbot-ului ChatGPT pentru engleza pentru scopuri specifice, și anume dacă el poate general rezultate relevante care pot ajuta într-adevăr profesorii să economisească timp în crearea de materiale didactice folositoare, cuprinzătoare și interesante folosind terminologie specifică, mai ales din domenii de nișă cum este horticultura, și pentru care nu există materiale potrivite pentru nevoile studenților sau glosare cuprinzătoare de termeni specifici. S-a dezvoltat astfel o serie de întrebări în cadrul unui studiu de caz pentru a obține un corp de răspunsuri care să fie folosit pentru a evalua utilitatea chatbot-ului în generarea de materiale pentru astfel de cursuri. Concluziile studiului le susțin în mare parte pe cele ale cercetărilor anterioare în privința rezervei cu care ar trebui să tratăm caracterul de încredere al informațiilor generate. Dar studiul oferă și opțiuni și modalități de a comunica eficient cu chatbot-ul astfel încât să putem obține materiale didactice care să corespundă parametrilor profesorului și nevoilor studenților. Cuvinte-cheie: ChatGPT, chatbot, inteligența artificială (IA), engleza pentru scopuri specifice, horticultură Article history: Received 14 February 2024; Revised 24 June 2024; Accepted 15 October 2024; Available online 10 December 2024; Available print 30 December 2024.