THE METAPHORS OF ‟GOD” IN ORTHODOX PRAYERS - PUȘCAȘ, Andreea-Nora (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2023)
The Metaphors of God in Orthodox Prayers. In this paper we look at the conceptual metaphors of God that we encountered in a collection of Orthodox prayers. Prayers are a type of discourse genre belonging to liturgical sublanguage, which is described as conservatory and intangible. We aim at identifying the way in which religious imaginary is configured as part of the linguistic heritage. We do not only intend to analyse the mechanisms of the conceptualization of God in the discourse of devotions, but also to connect it to religious teachings and dogmas, to have a better understanding of the outlined imaginary. The concept of God is deeply rooted in prayers and is lexicalized into coherent and logical structures, interwoven into a pluralist perspective on divinity. Metaforele referitoare la Dumnezeu în rugăciunile ortodoxe. În prezenta lucrare ne propunem să identificăm metaforele conceptuale referitoare la Dumnezeu într-un corpus de rugăciuni ortodoxe. Rugăciunea este un tip de discurs aparținând sublimbajului liturgic, descris ca intangibil și conservator. În cele ce urmează, vom urmări modalitatea în care se configurează imaginarul religios ca parte a patrimoniului lingvistic. Nu intenționăm doar să analizăm mecanismele prin care Dumnezeu este conceptualizat în discursul rugăciunii, ci și să relaționăm aceste reprezentări cu învățăturile religioase și dogmatice, pentru a înțelege mai bine modul în care este configurat imaginarul verbalizat. Conceptul de Dumnezeu este puternic înrădăcinat în limbajul rugăciunii, fiind organizat în structuri coerente și logice care oferă o perspectivă pluralistă asupra divinității. Cuvinte-cheie: Dumnezeu, cognitivism, metaforă conceptuală, imaginar lingvistic, rugăciuni ortodoxe Article history: Received 22 September 2022; Revised 6 December 2022; Accepted 1 February 2023; Available online 27 March 2023; Available print 31 March 2023.