CHECK IMPULSE: TRAVERSING HADES - MOLDOVAN, Rareș (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2018)
Check Impulse: Traversing Hades. The paper considers the “Hades” episode in Joyce’s Ulysses with a view towards the concepts of mobility, urban space and impulse interwoven therein. A traverse of the city as pre-modern and modern arrangement of space and social dynamics, from street to cemetery the chapter gathers the various meanings of social mobility, together with their socialised impulses and checks. Outer mobility and inner impulsivity are analysed in their interrelation in macro- and micro-contexts. Rezumat. Verifică impulsul: traversând Hades. Articolul discută episodul “Hades” din Ulise de James Joyce, din perspectiva conceptelor de mobilitate, spațiu urban și impuls, care se întrepătrund în text. O traversare a orașului ca aranjament pre-modern și modern al spațiului și dinamicii sociale, din stradă la cimitir capitolul înmănunchează sensurile varii ale mobilității sociale, împreună cu impulsurile și obstacolele lor socializate. Mobilitatea exterioară și impulsivitatea interioară sunt analizate în interrelația lor în macro- și micro-contexte. Cuvinte cheie: James Joyce, Ulise, spațiu urban, mobilitate, impuls socializat