HONEY, HE SHRUNK THE KIDS: SWIFT AND IRISH WRITING - KIBERD, Declan (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2018)
Honey, He Shrunk the Kids: Swift and Irish Writing. A study about Jonathan Swift as a founder of Anglo-Irish literature and of children’s literature, this paper delves into the “story of the repressed” and is an insight into the painful motivations that make the child-adult relationship an examination of human nature’s darker side of nature. This sub-genre considers the exploit of the defamiliarising effect in the tradition and types common in fairy tales of Gaelic Ireland and shows the Irish writer as a dissident and an upholder of tradition. The probability that his writing is the disclosure of any story’s potentiality is assumed by questing the welded joint of the relativity of all judgments, the extreme self-confidence of those who live at either extreme, the critique of unreasoning, tyranny and absence of rational justification of power systems. Rezumat. Dragă, a micșorat copiii: Swift și literatura irlandeză. Un studiu despre Jonathan Swift, ca fondator al literaturii anglo-irlandeze si a celei pentru copii, această lucrare sondează “povestea celor reprimați” și discerne adevărata natură a motivațiilor dureroase care fac din relația copil-adult o examinare a părții întunecate a naturii umane. Aceasta variantă sub-generică vizează folosirea efectului defamiliarizării în tipologia și tradiția caracteristică basmelor Irlandei gaelice, și îl indică pe scriitorul irlandez ca deținător al tradiției și ca dizident. Probabilitatea ca scriitura sa să fie un mod de dezvăluire a potențialului oricărei povestiri este asumată de interogarea legăturii strânse dintre relativitatea oricărei forme de judecată, încrederea exagerată în sine a acelora care trăiesc în orice mod extrem de viață, critica lipsei de judecată, a tiraniei și a absenței oricărei justificări a unor astfel de sisteme de putere. Cuvinte cheie: Jonathan Swift, literatura irlandeză, literatura pentru copii, narațiuni fantastice, povestea gaelică, elita puterii, critica lipsei de judecată.