RUMENSK FILM FØR "BØLGEN": MER ENN SMÅKRUSNINGER - SEIM, Jardar (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2018)
Romanian Cinema before the "Wave": More than Ripples. The article gives an overview of Romanian cinema before the New Wave. The first part sketches the modest beginnings of Romanian cinema from the first performance in 1896 and lists some examples of Romanian films made before 1947. The second part shows how the conditions changed under communist rule both materially and politically and discusses a few films, especially of Liviu Ciulei and Lucian Pintilie. The final part describes some aspects of the first cinematic decade after the fall of the communist regime in 1989. Rezumat. Cinematografia românească înainte de Noul Val: Mult mai mult decât încercări modeste. Propunem o perspectivă integratoare asupra cinematografiei românești dinainte de Noul Val. Prima parte privește începuturile modeste ale cinematografiei românești; ajungem la primele performanțe; oferim apoi câteva exemple de filme românești realizate înainte de 1947.În a doua parte ilustrăm maniera în care condițiile s-au schimbat în conformitate cu regula (autoritatea) comunistă, atât din punct de vedere material (în mod substanțial), cât și din punct de vedere politic, și discutăm câteva pelicule, insistând asupre filmelor lui Liviu Ciulei și ale lui Lucian Pintilie. În cele din urmă, ne oprim la câteva aspecte din primul deceniu cinematografic de după căderea regimului comunist din 1989. Cuvinte cheie: film, cinematografie, regizori români de film, cenzură, 1989, un nou val.