"ALORS" EST-IL UN MARQUEUR DE THÉMATISATION DISCURSIVE? - PĂUNESCU, Marina-Oltea (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2018)
Could alors be a marker of discursive thematization? The article considers a particular case in the usage of “alors”, aiming to show that this lexeme has, in colloquial French, an original function. It cannot be transferred to any other type of formal marker – and a specific one –, while also activating the inherent anaphoric dimension of its semantics. Thus, “alors” has the particularity of linking the discursive sequence it precedes to a previous question. The anaphorization works, therefore, at the dialogical level (Q alors R), and not at the propositional level (q alors p). This confirms the problematological essence of the discourse while also emphasizing its (implicit or explicit) structural questions. REZUMAT. Să fie oare alors o marcă de tematizare discursivă? Articolul ia în calcul un caz particular de utilizare al lui « alors », cu intenţia de a arăta că acest lexem are, în franceza colocvială, o funcţionare originală. Aceasta nu poate fi transferată asupra niciunui alt tip de marcă formală – şi specifică – în măsura în care activează dimensiunea anaforică inerentă semantismului său. Astfel, « alors » are particularitatea de a pune în legătură secvenţa discursivă pe care o prefaţează cu o întrebare prealabilă. Anaforizarea funcţionează prin urmare la nivel dialogic (Q alors/deci R), şi nu propoziţional (q alors/deci p), confirmând esenţa problematologică a discursului şi atrăgând atenţia asupra întrebărilor (implicite sau explicite) care-l structurează. Cuvinte cheie: alors, problemă (întrebare), problematică, D-temă.