MEMEFYING CRISES IN ROMANIA AND JAPAN: A GLOBAL PHENOMENON BEARING LOCAL VALUE - NISTOR, Roxana-Maria (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2022)
Memefying Crises in Romania and Japan: A Global Phenomenon Bearing Local Value. When faced with unexpected, traumatic events, such as crises, which can trigger fear and anxiety, people react differently. Depending on the type of crisis and on how affected they are by it, people can run in fear (flight), become numb, irresponsive (freeze), please other people (fawn), or stay put and deal with it one way or another (fight). In such cases, humour, irony and sarcasm appear to be a good strategy. As such, Internet memes are an example of a fight reaction that people have to crises, in which they resort to humorous, ironic, sarcastic texts / videos to deal with such unpredictable events that affect the world that they are familiar with, which become highly contagious (transmissible) on the Internet. By carrying out a qualitative analysis of a corpus of Internet memes from Japan and Romania retrieved from Twitter, Instagram, and Facebook, which appeared in the first year of the COVID-19 pandemic, and by looking at Geert Hofstede’s and Edward T. Hall’s cultural dimensions, the purpose of this article is to prove that Internet memes—though they are seen as a global phenomenon—bear some local value and transmit ideas, feelings, and beliefs specific to a culture. Article history: Received 8 August 2022; Revised 15 October 2022; Accepted 14 November 2022; Available online 20 December 2022; Available print 30 December 2022. REZUMAT. Memetizarea crizelor: un fenomen global ce poartă amprenta unor valori locale. Atunci când se află în fața unor evenimente neașteptate, traumatizante, așa cum sunt crizele, care pot declanșa frică și anxietate, indivizii reacționează diferit. În funcție de tipul crizei și de cât de afectați sunt de aceasta, oamenii pot fie să fugă de acest tip de evenimente (fight), fie să se blocheze și să nu știe cum să răspundă sau să reacționeze (freeze), fie să găsească soluții prin care să îi mulțumească pe ceilalți (fawn), fie să rămână fermi pe poziții și să gestioneze situația într-un fel sau altul (fight). În astfel de situații, umorul, ironia și sarcasmul par să fie și ele strategii salvatoare. Astfel, Internet memes sunt un exemplu de reacție prin care indivizii gestionează situații tensionate, stresante (tip de răspuns fight); prin aceste memes, oamenii recurg la texte și videoclipuri amuzante, ironice și/sau sarcastice pentru a gestiona astfel de evenimente neprevăzute care le afectează lumea în care trăiesc. Aceste imagini / videoclipuri devin extrem de ‘contagioase’ (transmisibile) pe Internet. Astfel, prin realizarea unei analize calitative a unui corpus de Internet memes din Japonia și România, preluate de pe platforme precum Twitter, Instagram și Facebook și care au fost create și au devenit virale în primul an al pandemiei de COVID-19, precum și prin utilizarea dimensiunilor culturale introduse de Geert Hofstede și Edward T. Hall, scopul acestui articol este de a demonstra faptul că Internet memes – deși sunt văzute ca fiind un fenomen răspândit la nivel global – prezintă caracteristici și valori locale și transmit idei, sentimente, credințe specifice unei culturi. Cuvinte-cheie: Internet memes, comunicare de criză, context puternic, context slab, dimensiuni culturale