UNE IMAGE PALIMPSESTE DE DECEMBRE 1989 - CESEREANU, Ruxandra (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2019)
A Palimpsest Image of December 1989. The present essay focuses on a special photo (credited to the American journalist Peter Turnley), taken during the so-called Romanian Revolution, in December 1989. My paper analyses the way in which the Romanian turmoil can be condensed and caught into a photo that seems very simple at first glance, but which, in fact, proves quite complex and complicated. REZUMAT. O imagine palimpsest din decembrie 1989. Eseul pornește de la o fotografie emblematică, din decembrie 1989, din timpul așa-numitei revoluții române, fotografie aparținând jurnalistului american Peter Turnley. Analizăm modul în care criza din România, la ceasul prăbușirii regimului comunist, poate fi concentrată și surprinsă într-o fotografie ce pare simplă și oarecare la prima vedere, dar care se dovedește, în fapt, complexă și complicată. Cuvinte cheie: România, decembrie 1989, prăbușirea regimului comunist, steag, revoluție, mitopolitică, Peter Turnley (autorul fotografiei analizate).