BEYOND THE HISTORY OF A LITERARY GENRE: THE ENCYCLOPEDIA OF ROMANAIN MEMORY WRITING - MIRONESCU, Doris (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2019)
Beyond the History of a Literary Genre: The Encyclopedia of Romanian Memory Writing. The paper presents the theoretical frame of the research project The Encyclopedia of Romanian Memory Writing, currently being developed at the “A. Philippide” Institute for Romanian Philology. This encyclopedia joins other recent projects, such as literary dictionaries, in an effort to construct an alternative approach to the (national) literary history by subverting the (legitimizing) causal narration. It will include canonical texts, memoirists, various categories of title-articles, but also a set of operative concepts that allow for a definition of memoir-writing starting from the psychological, philosophical and anthropological implications of memory. By indexing literary phenomena in an encyclopedic manner, the textual corpora of Romanian literature may be described and analyzed in a transnational, comparative and interdisciplinary manner. REZUMAT. Dincolo de istoria unui gen literar: Enciclopedia scrierilor memorialistice românești. Această lucrare prezintă ramura teoretică a proiectului de cercetare Enciclopedia Memoriilor Românești, care în prezent este în desfășurare la Institutul de Filologie Română "A. Philippide”. Această enciclopedie se alătură altor proiecte, precum dicționare literare, într-un efort de a construi o abordare alternativă la istoria literaturii (naționale) prin subminarea (legitimării) narațiunii cauzale. Va include texte canonice, memorialiști, o varietate de titluri de articole, dar de asemenea un set de concepte operative care permit o definiție a scrierilor memorialistice începând cu implicațiile memoriei la nivel psihologic, sociologic și antropologic. Prin indexarea fenomenelor literare într-o manieră enciclopedică, corpusurile textuale ale literaturii române pot fi descrise și analizate într-un mod transnațional, comparativ și interdisciplinar. Cuvinte cheie: scrieri memorialistice, enciclopedie literară, memorie literară, memorie culturală, Enciclopedia Scrierilor Memorialistice Românești (ESMR).