ESTEREOTIPOS Y TENDENCIAS EN LA PRENSA RUMANA ACTUAL - LUPU, Coman (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2020)
Stereotypes and Trends in Today’s Romanian Press. In the last three decades, the Romanian media has undergone significant changes. In this industry, the market is nowadays dominated by TV and online press. The number of TV stations with national or local coverage has increased significantly, and the competition between newspapers or online news pages has intensified. A consequence of the battle for audience is the tabloidization of some TV channels, as well as online press, in order to increase the number of retrievals of online news. The tabloidization trend is seen in the dissemination of a sometimes-exaggerated number of sensational information, in the wording of news titles and in the insistent advertising. From a linguistic point of view, chaos reigns in TV and online press. Many of the news posted online seem to be drawn up in a hurry or negligently translated from various foreign sources. We are witnessing a mixture of styles and an alienation from the journalistic canon. The stylistic hybridization is the natural outcome of the frequent use of words and phrases characteristic to colloquial-familiar and argotic language or from various terminological areas, generally hardly accessible to the wide audience. However, the TV and online press has an undisputed merit: a major contribution to enriching the vocabulary with new elements (compound words, derived words, loanwords from other modern languages or calques), to their dissemination and establishment in the Romanian language. REZUMAT. Stereotipuri și tendințe în presa română actuală. În ultimele trei decenii, media din România a trecut prin transformări importante. În această industrie, piața este dominată astăzi de presa TV și online. Numărul de posturi de televiziune, cu acoperire națională sau locală, a crescut considerabil, iar concurența dintre ziarele sau paginile de știri de pe internet a devenit acerbă. O consecință a bătăliei pentru creșterea audienței este tabloidizarea unora dintre canalele TV, dar și a presei online, pentru a spori numărul de accesări ale noutăților postate pe internet. Tendința spre tabloidizare se manifestă prin difuzarea unui număr uneori exagerat de informații senzaționale, prin modalitatea de concepere a titlurilor de știri și printr-o insistentă publicitate. Din punct de vedere lingvistic, în presa TV și online domnește haosul. Multe dintre știrile postate pe paginile de internet par a fi redactate în grabă sau traduse neglijent din diverse surse străine. Asistăm la un amestec de stiluri și la o îndepărtare de canonul jurnalistic. Hibridizarea stilistică este rezultatul firesc al recursului frecvent la cuvinte și expresii caracteristice limbajului popular-familiar și argotic sau din diverse sectoare terminologice, în general greu accesibile publicului larg. Presa televizivă și cea online au însă un merit incontestabil: o contribuție majoră la îmbogățirea lexicului cu noi elemente (cuvinte compuse, derivate, împrumutate din alte limbi moderne de cultură sau calcuri), la răspândirea și la împământenirea acestora în română. Cuvinte-cheie: televiziune, presă online, știre, amestec de stiluri, cuvinte compuse, internet.