USO DEL CONGIUNTIVO IN ITALIANO E FRANCESE IN UN CORPUS DI FUMETTI E GRAPHIC NOVEL - SAFFI, Sophie (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2020)
Uses of the subjunctive in Italian and French in a corpus of comics and graphic novels. We propose the study of the uses of the subjunctive in Italian and French and the alternative solutions in each of the two languages on the basis of a corpus of 18 comics and graphic novels (9 originals and their translation) published from 1997 to 2017. 49,7% of the 227 items obtained correspond to the use of the subjunctive in Italian and alternative solutions in French; 29% to the use of the subjunctive in both languages; 21% to the use of the subjunctive in French and alternative solutions in Italian. We describe the profile of the uses, the syntactic context and the type of semantics involved. Our objective is to determine the systemic coherence of these uses and to produce an inventory of the use of the subjunctive in the French and Italian neo-standards, as close as possible to the current use of the two languages, for the first two decades of the 21st century. Rezumat. Întrebuințarea conjunctivului în italiană și franceză într-un corpus de bandă desenată și de roman graphic. Pe baza unui corpus constituit din 18 benzi desenate și romane grafice (9 originale și traduceri) publicate în perioada 1997 – 2017, vom studia în articolul nostru utilizarea conjunctivului în italiană și în franceză, precum și soluțiile alternative în fiecare dintre cele două limbi. În ansamblul corpusului, 49,7% din 227 intrări corespund utilizării conjunctivului în italiană și soluțiilor alternative în franceză; 29% trimit la utilizarea conjunctivului în ambele limbi; 21% reflectă utilizarea conjunctivului în franceză și soluții alternative în italiană. Descriem profilul de utilizare, contextul sintactic și tipul de semantică implicat. Obiectivul nostru este cel de a determina consistența sistemică a acestor utilizări, dorim totodată să furnizăm un inventar al acestora în nivelul neo-standard al limbii franceze și al celei italiene, apropiindu-ne cât mai mult posibil de utilizarea contemporană a acestora, mai ales în primele decenii ale secolului XXI. Cuvinte cheie : conjunctiv, franceză, italiană, benzi desenate