THE PROCESS OF REWRITING IN KARL OVE KNAUSGÅRD’S “A TIME FOR EVERYTHING”. A FRACTAL APPROACH - DREVE, Roxana-Ema (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2020)
The process of rewriting in Karl Ove Knausgård’s A time for everything. A fractal approach. A time for everything, Knausgård’s second novel, has been often referred to as a retelling of the Bible. Although the intertext with the biblical stories is not to be ignored, it is our opinion that Knausgård also rewrote some passages from the previous novel or included elements that he later used in the series My struggle. We consider A time for everything a fractal image of Knausgård’s writings and attempt to analyse items related to death and despair, from a fractal approach. Our aim is to demonstrate that there is a stochastic narrative, self-similar, both at a micro- and a macro-level. REZUMAT. Procesul de rescriere în romanul Orice lucru își are vremea lui de Karl Ove Knausgård. O abordare fractală. Orice lucru își are vremea lui, cel de-al doilea roman al lui Knausgård, a fost adesea denumit o rescriere a Bibliei. Deși intertextul cu narațiunea biblică nu trebuie ignorat, credem că procesul de rescriere cuprinde și alte pasaje din textele publicate anterior sau din seria Lupta mea. În analiza noastră am pornit de la considerentul că Orice lucru își are vremea lui reprezintă o imagine fractală a scrierilor lui Knausgård și am încercat să interpretăm unele elemente legate de moarte, disperare și durere, pornind de la o abordare fractală. Scopul nostru a fost să demonstrăm că există o similaritate stochastică, atât la nivel micro, cât și macro. Cuvinte cheie: rescriere, fractal, creare, autenticitate, ficțiune