“STELELE ȘI LALELELE”: SAGGIO DI MICROMONOGRAFIA STORICO DESCRITTIVA DI UNA CLASSE FLESSIVA DELLA LINGUA ROMENA (II) - MERLO, Roberto (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2021)
“Stelele și Lalelele”: Micromonography of an Inflectional Class in the Romanian Language (II). This article is part of a series aimed at reconstructing the history, and discussing the current state of what has been considered, from a Romance perspective, a peculiarity of Romanian language: the existence of an inflectional class of feminine nouns ending in tonic vowel (in short: f√v́‑Ø), which form the plural with the addition of the ‑le morpheme. The present paper, the second in the series, discusses some morphological traits of f√v́‑Ø on the basis of a lexicographical corpus of contemporary standard Romanian: division in subclasses, internal morphological structure of its members (primitive and derivatives nouns, in particular diminutives, internal formations), and morphological variability. REZUMAT. “Stelele și lalelele”: încercare de micromonografie istoric‑descriptivă asupra unei clase flexionare a limbii române (II). Acest articol face parte dintr‑o serie care vizează discutarea istoriei și stării actuale a ceea ce s-a considerat, din perspectivă romanică, o particularitate a limbii române: existența unei clase flexionare de substantive feminine în vocală accentuată (pe scurt: f√v́‑Ø), care formează genitiv-dativul singular și pluralul prin adăugarea morfemului ‑le. Prezentul articol, al doilea al seriei, discută câteva aspecte morfologice ale acestei clase pe baza unui corpus lexicografic de română contemporană standard: împărțirea ei în subclase, structura morfologică internă a substantivelor care fac parte din această clasă (substantive primitive și derivate, mai ales diminutive; formațiuni interne) și variabilitatea lor morfologică. Cuvinte‐cheie: morfologie nominală, plural romanic, limbă română, împrumuturi turcești, morfologie flexionară