ZU EGINALD SCHLATTNERS ROMAN „DRACHENKÖPFE” (2021). EINE LITERARISCHE REPLIK AUF IRIS WOLFFS ERZÄHLUNG „DRACHENHAUS” - TAR, Gabriella-Nóra (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2021)
On Eginald Schlattner’s Novel Drachenköpfe/Dragon Heads (2021) – A Literary Replica of Iris Wolff’s Story Drachenhaus/Dragon House. The author of the article examines the story and the discourse of Eginald Schlattner’s 2021 novel Drachenköpfe and identifies some novelties in the context of his life’s work: Schlattner’s new novel focuses on the 1960s and sets out thematically where his trilogy published by Zsolnay Verlag 1998-2005 ended historically. In Drachenköpfe, the Transylvanian-German writer continues or even develops upon the compositional technique that he mainly appropriates starting with his monumental Wasserzeichen/Watermarks, published in 2018. Thus, Drachenköpfe is regarded both as a literary text and as an artistic reflection, and by the metaphor of disease it certainly does justice to its turbulent world-historical period of publication. REZUMAT. Despre romanul lui Eginald Schlattner Drachenköpfe/Capetele dragonului (2021) – o replică literară a povestirii Drachenhaus/Casa dragonului de Iris Wolff. Autoarea articolului examinează povestirea și principiile compoziționale din romanul Drachenköpfe din 2021 al lui Eginald Schlattner, notând câteva noutăți în contextul întregii sale opere de o viaţă. Noul roman al lui Schlattner se concentrează asupra anilor 1960 și continuă, în plan tematic, de acolo unde s-a oprit în plan cronologic trilogia sa publicată la Editura Zsolnay între anii 1998-2005. De altfel, în Drachenköpfe, scriitorul transilvănean-german continuă, ba chiar dezvoltă, mai ales acea tehnică compozițională pe care și-o însușise îndeosebi începând cu monumentalul Wasserzeichen/ Filigrane de icoane, publicat în 2018. Astfel, Drachenköpfe este considerat în același timp un text literar și o reflecție asupra artei, iar metafora bolii corespunde cu siguranță perioadei de apariție a cărții, una tulbure pe plan mondial. Cuvinte-cheie: anii '60, România, text literar și reflecție asupra artei, metafora bolii