EINE SEMANTISCHE KLASSIFIZIERUNG VON "WEIL"-SÄTZEN - CANTARINI, Sibilla; BASTIANI, Chiara De (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2021)
A Semantic Classification of Weil-clauses. In the present study, we will elaborate a classification of clauses introduced by weil ‘because’; this classification combines different views on the concepts of cause and motive and their respective linguistic realization. In this paper, the three-dimensional model proposed by Sweetser (1990) will be combined with the distinction between cause and motive made in Prandi/De Santis (2011) and Prandi (2013), with the purpose of formulating a taxonomy of linguistic causality. Corpus research aimed at testing the afore-mentioned classification shows that the subordinating conjunction weil, which is usually defined as the prototypical causal subordinator in traditional grammars, introduces different conceptual relations, which would be difficult to identify without a comprehensive classification of the semantic relations introduced by this subordinator. Finally, further applications of the proposed classification involving the opposition between clauses headed by weil with verb-end and verb-second syntax will be proposed. It will be argued that the verb-second syntax serves a particular function in the encoding of semantic relations. REZUMAT. O clasificare semantică a propozițiilor introduse prin Weil. O clasificare semantică a propozițiilor introduse prin Weil. În studiul de față, vom elabora o clasificare a propozițiilor introduse prin conjuncția subordonatoare weil (deoarece), care combină perspective diferite asupra conceptelor „cauză”, „motiv” și realizările lor lingvistice. În această lucrare, modelul tridimensional propus de Sweester (1990) va fi combinat cu diferențierea dintre cauză și motiv enunțată de Prandi/De Santis (1990) și Prandi (2013), cu scopul de a formula o taxonomie a cauzalității lingvistice. Cercetarea corpusului, care își propune testarea clasificării mai sus menționate, demonstrează că weil, de obicei definită drept subordonatoarea cauzală prototipică în gramaticile tradiționale, introduce de fapt relații conceptuale diferite, care ar fi greu de identificat în absența unei clasificări exhaustive a relațiilor semantice introduse de această conjuncție. În cele din urmă, se vor propune aplicații suplimentare ale clasificării sugerate, ce vizează opoziția dintre propozițiile a căror categorie sintactică e determinată de weil de tip verb în poziție finală și cele de tip verb în poziție secundară. Se va argumenta că sintaxa de tip verb în poziție secundară îndeplinește o funcție specifică în codificarea relațiilor semantice. Cuvinte-cheie: cauză, motiv, gramatici tradiționale, relații semantice, verb în poziție finală, verb în poziție secundară