VERBOS DE MOVIMENTO EM PORTUGUÊS: CRITÉRIOS SEMÂNTICOS DE DELIMITAÇÃO - CIAMA, Adriana (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2017)
Motion verbs in Portuguese: semantic criteria of delimitation. This paper aims to provide a semantic analysis of the lexical field of motion verbs in Portuguese. We will discuss the difference between three interrelated concepts location, motion and displacement. Then we will proceed to present the semantic criteria proposed in the linguistic area, which will permit us to distinguish different classes of motion verbs (verbs of posture, manner of motion verbs, directed motion verbs). This paper also focuses on the combination of a certain class of verbs with certain PP complements which may lead to different readings (manner-of-motion or directional). Rezumat. Verbele de mișcare în portugheză: criterii semantice de delimitare. Obiectivul acestui articol este o analiză semantică a câmpului lexical al verbelor de mișcare în portugheză. În prima parte vom face distincție între trei noțiuni semantice, și anume: localizare, mișcare și deplasare. În a doua parte a lucrării vom prezenta criteriile semantice propuse în literatura de specialitate pentru a delimita acest câmp lexical, ceea ce ne va permite să distingem mai multe subclase de verbe (verbe de postură, verbe de mișcare, verbe de deplasare). Noțiunile de mișcare și deplasare nu coincid întotdeauna cu subclasele de verbe delimitate, întrucât combinația verb – complement circumstanțial de loc poate avea interpretări diferite (mișcare sau deplasare). Cuvinte cheie: câmp lexical; mișcare; deplasare; verbe de mișcare.