“LÁ”, ATENUADOR EM INTERAÇÕES INFORMAIS DO PORTUGUÊS EUROPEU - MARQUES, Maria-Aldina; DUARTE, Isabel Margarida (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2017)
‘Lá’, mitigation marker in informal interactions in European Portuguese. Lá is a deictic locative adverb that refers to a space far from the speaker and the hearer, usually outside both field of vision. Based on an enunciative-pragmatic approach we analyse, in informal conversations (corpus: Perfil sociolinguístico da fala bracarense and C-ORAL-ROM), occurrences of a pragmatic usage of ‘lá’ as linguistic attenuation, leaving aside other values. In what concerns attenuation of the speaker, we analyse the effect of 'lá' in assertive acts: its contribution to either epistemic or evaluative modality. With respect to attenuation of speaker-listener relationship, we analyse the pragmatic value of ‘lá’ in directive and expressive acts. Rezumat. „Lá”, marcator de atenuare în interacțiuni informale în portugheza europeană. „Lá” este un adverb locativ deictic care se referă la spațiul aflat departe de locutor și de interlocutor, de obicei departe de câmpul vizual al ambilor. Folosind o abordare pragmatică și enunțiativă, analizăm utilizări pragmatice ale adverbului „lá” în conversații informale (corpus: Profil sociolingvistic al graiului din Braga și C-ORAL-ROM), în special întrebuințări cu valoare de atenuare, neluând în considerare celelalte valori pragmatice. Dintre strategiile de atenuare folosite de locutor, analizăm efectul particulei „lá” în acte asertive, în cazul modalității epistemice și a celei evaluative. În ceea ce privește atenuarea în relația vorbitor-interlocutor, analizăm valoarea pragmatică a particulei „lá” în acte directive și expresive. Cuvinte cheie. „Lá”, deictic, întrebuințare pragmatică, atenuare, interacțiune informală, corpusuri orale.