BANDE DESSINÉE ET TRANSMISSION DE L’HISTOIRE RÉCENTE : RDA, CHUTE DU MUR ET RÉUNIFICATION - TEISSIER, Catherine (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2017)
Comics and Transmission of Recent History: GDR, Fall of the Wall and Reunification. Through the analysis of three examples of graphic novels published recently in Germany, this paper shows how this medium can be an efficient mean for the transmission of the recent German history (life in GDR, fall of the Wall, Reunification) as well as for the discussion of questions such as the life under a dictatorship, the means of resistance, the implications of the choices to obey, rebel or become an accomplice, that individuals make under a repressive regime. The three examples allow us to establish a first typology, taking into account the authenticity and historical research on the one hand, and the educational concern and the actor’s role on the other hand. REZUMAT. Bandă desenată și transmitere a istoriei recente: RDG, căderea Zidului și reunificarea. Prin analiza a trei exemple de bandă desenată apărută recent în Germania, acest articol prezintă condițiile în care sursa în discuție se dovedește a fi un vector eficient pentru transmiterea trecutului recent al Germaniei (viața în RDG, căderea Zidului și reunificarea), precum și pentru discutarea unor chestiuni precum viața într-o dictatură, posibilitățile de rezistență, implicațiile alegerilor individului de a se supune, rebelii sau complicitatea într-un regim represiv. Cele trei exemple alese permit să se stabilească o primă tipologie, luând în considerare autenticitatea și cercetarea istorică, pe de o parte, preocuparea pedagogică, pe de altă parte, precum și, în cele din urmă, rolul cititorului. Cuvinte cheie : bandă desenată nonficțională, transmitere a istoriei, RGD, schimbare