A VISION OF A VISION - OLTEAN-CÎMPEAN, Alexandru (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2018)
A Vision of a Vision. When readers and critics look upon the life and works of William Butler Yeats, they most often (and justifiably) focus on his poetry. Nevertheless, an interesting aspect to look into concerns Yeats’ personal philosophy on life and art. It is a perspective that already begins to take shape beginning with his first collection of poetry and which is eventually set to paper in the aptly named A Vision. One of the few scholars to analyze this grandiose text is Harold Bloom, who sees it as “a beautiful book, a considerable if flawed major poem” (Bloom 1970, 210). Flawed or not, A Vision remains a fascinating illustration of the poet’s belief system and the present article explores how this system is constructed. Rezumat. Viziunea din “A Vision”. Când cititori ori critici își îndreaptă atenția asupra operei lui William Butler Yeats, de cele mai multe ori se axează (justificabil) pe poezia sa. Cu toate acestea, un aspect interesant care merită cercetat ține de filosofia personală a lui Yeats în ceea ce privește viața și arta. Este o perspectivă care începe să capete formă începând cu prima sa colecție de poezii și care este în final pusă pe hârtie în opera numită cu iscusință A Vision (O Viziune). Printre puținii cercetători care analizează acest text grandios este Harold Bloom, care îl vede ca fiind „o carte minunată, un poem major considerabil deși imperfect” (Bloom 1970, 210 traducerea mea). Imperfect sau nu, A Vision rămâne o ilustrare fascinantă a sistemului de credințe a poetului, iar prezentul articol explorează modul în care este construit acest sistem. Cuvinte cheie: A Vision, William Butler Yeats, sistem de credințe