SPACE/MOTION/TIME MAPPINGS IN THE REPRESENTATION OF FUTURE TIME IN ENGLISH: THE ROLE OF CONTEXT - PONTEROTTO, Diane (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2018)
Space/Motion/Time mappings in the representation of future time in English: the role of context. This paper addresses the expression of future time in English as related to a Conceptual Metaphor, THE FUTURE IS AHEAD, a construal lexicalized in numerous common utterances like a bright future ahead of her, or the future ahead of me. It is argued that Time is conceptualized as a complex metaphorical network whose SPACE/MOTION/TIME mappings are regulated by the subject's context-dependent perception of the temporal situation. Rezumat. Cartografierea Spațiu/Mișcare/Timp în reprezentarea timpului viitor în engleză: rolul contextului. Ceste pagini privesc se îndreaptă spre expresia timpului viitor în engleză prin relaționare cu Metafora Conceptuală, VIITORUL ESTE ÎNAINTE, o construcție lexicalizată în numeroase exprimări uzuale, precum în engl. a bright future ahead of her sau the future ahead of me. Se susține că timpul este conceptualizat ca un demers metaforic complet cu o cartografiere Spațiu/Mișcare/Timp guvernată de percpeția cotextului dependent al subiectului. Cuvinte cheie: Constructe Spațiu/Mișcare/Timp, viitor, metaforă conceptuală, context, engleză.