A BOOK OF TRANSFIGURATION - CARDINAL IULIU HOSSU’S MEMOIR REVISITED IN 2018 - - CESEREANU, Ruxandra (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2018)
A Book of Transfiguration - Cardinal Iuliu Hossu’s Memoir Revisited in 2018. - The present study focuses on analysing the memoir written by Cardinal Iuliu Hossu in 1961, during his house arrest at the Căldărușani Monastery, and published in 2003, after the fall of the communist regime in Romania. Iuliu Hossu (1885-1970), the Greek-Catholic bishop who in 1918 publicly read the text of the Resolution for the Union between Transylvania and Romania in Alba Iulia is an emblematic figure of Romanian history in the 20th century. During communism, this Greek Catholic clergyman endured a total of twenty-two years of house arrest and detention. My paper analyzes and synthesizes his testamentary memoir, infused by a special liturgical character, where the bishop (eventually cardinal) fully identifies with the living Romanian Greek Catholic Church, despite the persecutions and abuses it underwent at the hands of the communists. Rezumat. Cartea transfigurării. Memoriile cardinalului Iuliu Hossu recitite în 2018. Studiul prezent este concentrat pe analiza memoriilor redactate de cardinalul Iuliu Hossu, în 1961, pe vremea când se afla în domiciliu forțat la mănăstirea Căldărușani. Memoriile cardinalului au fost publicate în 2003, după prăbușirea regimului comunist. Iuliu Hossu (1885-1970) a fost episcopul greco-catolic care a citit, în 1918 la Alba-Iulia, Rezoluția Unirii Transilvaniei cu România, o figură emblematică a istoriei românești în secolul XX. În perioada comunistă, ierarhul greco-catolic a îndurat douăzeci și doi de ani de detenție și domiciliu forțat. Lucrarea mea analizează și sintetizează memoriile testamentare ale ierarhului, care au un caracter liturgic aparte, datorită faptului că episcopul (mai târziu cardinal) se identifică întru totul cu Biserica vie Greco-Catolică, în ciuda persecuțiilor și abuzurilor de care această biserică a avut parte din partea autorităților comuniste. Cuvinte- cheie: Iuliu Hossu, memorii, Gulag, România, comunism, Biserica Greco-Catolică, testament, rezistență, supraviețuire.