INDICES D’ORALITÉ ET LEUR FONCTIONNEMENT DANS DES PRODUCTIONS ÉCRITES EN PORTUGAIS DE LYCÉENS MOZAMBICAINS: ÉTUDE DE CAS - FUMO, Paulino Paulo (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2018)
Oral markers and their functions in Portuguese written texts of Mozambican secondary school students – a case study. The aim of this article is to study oral markers in texts written by Mozambican secondary school students. The goal is to see how oral discourse interferes in writing and its role in textual structure and meaning. Recent studies emphasize the differences between oral and written language, as well on miscegenation, taking into account communicational settings, textual codification (formal, informal, familiar) and discourse variations. The analysed corpus contains several oral traits: colloquial expressions, lexical choices, fixed sentences, interpellations, sound-spelling relations, repetitions, deictic expressions, ellipsis. Four categories are analysed in this paper: plurality of utterances, colloquial expressions, traces of interlocutors and the relationship sound versus spelling. We focus on the importance of the oral features in textual structure and textual meaning, taking into account the communicative intention of the students when writing the texts and the sociocultural context surrounding their production. REZUMAT. Mărci ale oralității și funcții ale acestora în texte scrise în limba portugheză de către elevi de liceu mozambicani: studiu de caz. Obiectivul acestui text este studierea mărcilor de oralitate în texte scrise de elevi de liceu mozambicani. Ne propunem să vedem cum discursul oral interferează în textul scris și rolul oralității configuarea structurii și a sensului textual. Studii recente subliniaza diferențele între discursul oral și cel scris, precum și caracterul mixt, având în vedere cadrul comunicațional, codificarea textuală (formală, informală, familiară) și variațiile discursive. Corpusul analizat conține mai multe trăsături ale oralității: expresii colocviale, alegeri lexicale, propoziții fixe, interpelări, relații între sunet și grafie, repetiții, expresii deictice, structuri eliptice. Analizăm patru categorii în acest articol: pluralitatea enunțurilor, expresiile colocviale, mărci ale interlocutorului, relația sunet-grafie. Ne concentrăm asupra importanței trăsăturilor orale în configurarea structurii și sensulului textual, ținând seama de intenția comunicativă a studenților când redactează textele și de contextul sociocultural în care acestea sunt produse. Cuvinte cheie: oralitate, scris, lexicon, structură sintactică, text.