TALKING ABOUT EXAMS. DISCURSIVE IDENTITIES OF ROMANIAN YOUTUBERS - VARGA, Cristina (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2022)
Talking about Exams. Discursive Identities of Romanian Youtubers. The main objective of the present study is to analyse the construction of discursive identity on YouTube in young youtubers’ talks about preparing for the A-level exam. Its theoretical framework is based on the socio-communicative model described by Patrick Charaudeau (1992, 1993, 1994, 2000, 2002, 2005, 2006), using specifically the description of the construction of the speaker’s identity. Thus, a model of analysis of Romanian youtubers’ identities was developed. This model brings together in the discursive construction of the speaker’s identity both the social identity and the discursive identity. With regard to the discursive identity, its components “credibility” and “gaining attention” were also analysed. Within each component, their specific attitudes were also analysed (Charaudeau 2009). The present research has been successful in outlining the way in which the speaker’s identity is constructed within a specific communication situation. Article history: Received 14 August 2022; Revised 30 October 2022; Accepted 11 November 2022; Available online 20 December 2022; Available print 30 December 2022. REZUMAT. Discuții despre examene. Identități discursive ale youtuberilor români. Obiectivul principal al acestui studiu îl reprezintă analiza construcțiilor discursive ale identității în discuțiile tinerilor despre examenul de Bac, pe rețeaua socială YouTube. Cadrul teoretic ales se bazează pe modelul socio-comunicativ de analiză a discursului descris de Patrick Charaudeau (1992, 1993, 1994, 2000, 2002, 2005, 2006), punând accent, mai ales, pe descrierea construcției identității vorbitorului. Acest cadru a permis elaborarea unui model de analiză care să permită observarea modului în care se construiesc și se dezvoltă identitățile discursive ale youtuberilor români. Identitatea vorbitorului este analizată ținându-se cont de două componente de bază ale acesteia, identitatea socială și identitatea discursivă. De asemenea, atitudinea fiecărui vorbitor analizat s-a realizat în funcție de parametri precum „credibilitatea” și capacitatea de „atragere a atenției” (Charaudeau 2009). Chiar dacă analiza se bazează pe un corpus relativ restrâns, ea reușește să descrie și să analizeze cu acuratețe identitatea youtuberilor români în contextul unei situații de comunicare date. Cuvinte-cheie: analiza discursului, modelul socio-comunicațional al discursului, identitate discursivă, rețele sociale, organizare discursivă