ASPECT ET TEXTE : ENTRE PHRASES COMPLEXES ET PHRASES MULTIPLES - SOLIMAN, Luciana T. (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2018)
Aspect and text: between complex and compound sentences – In this paper we deal with aspect non only in verbs, but also in all interactions it establishes with other items of the complex sentence and within the text. Particular emphasis is given to grammatical aspect in conditional sentences. We also consider, in order to develop Guillaume’s perspective, research on aspect and anaphor (Berthonneau and Kleiber) and theoretical models (Moeschler) which take into account how aspect influences the construction of discourse and temporal structures. REZUMAT. Aspect şi text: între fraze complexe şi fraze compuse. În cadrul acestui articol analizăm aspectul nu numai în ceea ce priveşte clasa verbului, ci şi în interacţiunile pe care le stabileşte cu alte elemente ale frazei complexe şi în text. Analizăm în mod particular rolul aspectului gramatical în enunţurile ipotetice. Abordăm, de asemenea, spre a dezvolta perspectiva psihomecanică, teoriile ce privesc aspectul şi anafora (Berthonneau şi Kleiber), precum şi cele ce iau în discuţie influenţa aspectului asupra construirii structurilor narative şi temporale (Moeschler). Cuvinte cheie: franceză, verb, aspect, discurs, psihomecanică.