BIOGRAPHIE ET HISTOIRE. “LA VITA DI ANTONIO GIACOMINI” DE JACOPO NARDI (1476-1563) - PICQUET, Théa (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2018)
Biography and History. Jacopo Nardi’s La Vita di Antonio Giacomini. Jacopo Nardi’s La Vita di Antonio Giacomini pertains to the history of Renaissance Florence and more broadly to the history of the Italian peninsula at a time of great internal and external strife. Antonio Giacomini (1456-1518) is one of the most prestigious Florentine war commissioners, renown for his greatness and for his exemplary civil virtue. Jacopo Nardi (1476-1563), then exiled in Venice for his republican anti-Medici convictions, depicts Giacomini’s character while at the same time expressing his nostalgia for a forever gone era. Rezumat. Biografie şi istorie. Viaţa lui Antonio Giacomini de Jacopo Nardi (1476-1563). Viaţa lui Antonio Giacomini de Jacopo Nardi se înscrie pe de o parte, în istoria Florenţei din epoca Renaşterii şi, în mod general, în cea a peninsulei italiene în plină desfăşurare a conflictelor interne şi externe. Antonio Giacomini (1456-1518) este unul dintre comisarii florentini de război de cel mai înalt prestigiu, de o reputaţie şi de un sens civic exemplare. Jacopo Nardi (1476-1563), pe atunci în exil la Veneţia din cauza convingerilor sale republicane anti-Medicis, surprinde portretul personajului său, exprimându-şi în acelaşi timp nostalgia pentru o epocă pentru totdeauna apusă. Cuvinte cheie: biografie, Renaştere, gândire politică, Republică, arta războiului, Florenţa