DOUNIA, ENTRE NOSTALGIE ET MÉLANCOLIE ("LE BONHEUR A LA QUEUE GLISSANTE" D’ABLA FARHOUD) - JIȘA, Simona (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2018)
Dounia, between nostalgia and melancholia (Le Bonheur a la queue glissante d’Abla Farhoud). The aim of this article is to analyze the novel Le Bonheur a la queue glissante written by Abla Farhoud (a Canadian writer of Lebanese origins) by following a two-way sentimental pattern: nostalgia and melancholia. We are of the opinion that these feelings are an indelible characteristic of this autobiographic novel which tells us the story of a Lebanese woman who has always lived with the feeling of being an eternal immigrant. Nevertheless, the writing process, which is a nostalgic one aimed to recover a lost paradise, cannot be understood as part of melancholia. Regarding the latter, we further analyze its sources and ways of manifestation. REZUMAT. Dounia, între nostalgie și melancolie (Le Bonheur a la queue glissante d’Abla Farhoud). În acest articol ne propunem să analizăm romanul Le Bonheur a la queue glissante de Abla Farhoud (scriitoare canadiancă de origine libaneză) după o grilă cu două intrări « sentimentale » : nostalgia și melancolia. Aceste sentimente constitue, după părerea noastră, marca individualizatoare a acestui roman autobiografic care descrie melancolia resimțită de o femeie de origine libaneză care s-a simțit întodeauna o eternă imigrantă. Actul scrierii, act nostalgic de recuperare al unui paradis pierdut, nu poate fi deloc înțeles fără această compozantă, melancolia, ale carei surse și forme de manifestare sunt obiectivul analizei noastre. Cuvinte-cheie: Abla Farhoud, nostalgie, melancolie, roman biografic, scriitură migrantă