PAUL DERMÉE AND THE NEW SPIRIT AT “CONTIMPORANUL” - COPACIU LAZAR, Adriana (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2019)
Paul Dermée and the New Spirit at Contimporanul. This paper aims to yield new insights into the network of international artistic collaborations associated with the magazine Contimporanul during its early years, particularly the special ties with the artist Paul Dermée. In light of a model of artistic sociability which seems to be specific to peripheral avant-garde journals, our focus on relay-figures like Dermée, a representative of the federative vocation of the avant-garde, serves to develop broader understanding of the programmatic and aesthetic trajectory of the Romanian magazine and its protagonists. Ultimately, this research demonstrates that the role of critical mediator played by Dermée is not only important in the accumulation of symbolic capital, but it can also help track the peripheral circuit and reception of various artistic movements, like Cubism, in the pages of the constructivist-oriented Contimporanul. REZUMAT. Paul Dermée și noul spirit de la Contimporanul. Lucrarea de față se prezintă ca o perspectivă nouă asupra rețelelor de colaborare artistică internațională asociate revistei Contimporanul în perioada sa timpurie, concentrându-se în special asupra relațiilor cu Paul Dermée. Având ca punct de pornire o paradigmă a sociabilității artistice, care a ajuns să fie considerată specifică pentru modul de funcționare al revistelor de avangardă periferice, investigarea rolului jucat de Paul Dermée, un reprezentant al vocației federative a artei, contribuie la o mai bună înțelegere a traiectoriei estetice a Contimporanului și a protagoniștilor săi. În cele din urmă, această cercetare vede dincolo de poziția de mediator a lui Paul Dermée, de funcția sa în acumularea de capital simbolic și trasează contribuția sa la conturarea unei paradigme de circulație și receptare a diverselor mișcări artistice, precum cubismul, în cadrul publicației de orientare constructivistă, Contimporanul. Cuvinte cheie: avangardă, reviste, sociabilitate literară, rețea, cubism, constructivism, periferie